torsdag 23. desember 2010

Havsalte karameller

Da jeg var liten hadde alltid mamma og venninnene en stor dugnad før jul hvor de lagde alle slags julegodterier. Resultatene av dette har alltid vært julens høydepunkt, og ikke minst karamellene. Nå har ikke jeg brukt mammas oppskrift her, men www.tastespotting.com er også en endeløs kilde til inspirasjon, og i disse søte juletider er det definitivt det søte som står på menyen. Derfor karameller – disse heter sea salt caramels. Jeg bruker saltet smør, og derfor nesten ikke noe sjøsalt, men konsistensen blir perfekt. Det viktige med karamellkoking er å oppnø nøyaktig temperatur. Jeg synes det er aller lettest med et kjøkkentermometer selv om noen sverger til kuletesten. Termometeret kan kjøpes hos Panduro – og helt sikkert andre steder for eksempel en velassortert kjøkkenforretning.



Til omtrent 64 karameller

1 kopp fløte
5 ss usaltet smør
½ ts sjøsalt
1 ½   kopp sukker
¼ kopp lys sirup
¼ kopp vann

cellofan-, voks- eller bakepapir.

Kok opp fløte, smør og sjøsalt i en liten kjele og trekk til siden.



I en annen kjele – kok sukker, sirup og vann i en god kjele, og rør til sukkeret er løst opp. Kok videre uten å røre til blandingen begynner å få farge. På det tidspunktet kan man ”riste” litt på pannen inne i mellom for å sikre at fargen blir jevnt fordelt. Det er ferdig kokt når du har oppnådd ønsket karamellfarge eller kanskje litt mørkere, siden fløteblandingen vil tone ned karamellen når det helles i. Rør så forsiktig inn fløteblandingen og la det syde mens du rører til blandingen når 120 grader (eller tåler kuletesten som du kan bruke om du ikke har et termometer).

Hell blandingen i formen (med bakepapir) og la det avkjøles i to timer i romteperatur. Når karamellen er kald og stiv tar du det ut av formen ved å bruke en deigskrape eller lignende for å få flottest mulig fasong på karamellene. Estetikk er også viktig. Skjær karamellene i så store biter du selv liker.



Jeg synes dette med karameller kan være litt vanskelig så i stedet for å lage en kjempeporsjon forsøker jeg meg heller med flere omganger. Så er jeg sikret at i alle fall noen av dem blir vellykket.

Pakk karamellene inn i cellofanpapir og putt dem i en krukke i kjøleskapet. Hjemmelagde karameller pakket litt ekstra fint inn er også en fin vertinnegave.

Oppbevares helst i kjøleskap.





søndag 19. desember 2010

Julekake!

Jeg har aldri bakt julekake før. I grunn hr jeg ikke spist det mye heller. Ingen grunn til å ikke prøve når favorittkjæresten ønsker seg det til jul. Eller før jul egentlig. Jeg fant oppskriften på Tines app til iPhone, og ble veldig fornøyd med resultatet - i alle fall etter andre forsøk hvor jeg også hadde husket å ha i sukker...

125 g smør
5 dl melk
1 pakke gjær
125g sukker
1 ts kardemomme
650 g mel
200 g rosin- og sukatblanding
ev ett egg til pensling

Smelt smøret og hell i melken. Hold om lag 37 grader. Bland tørrgjær, kardemomme, mel, sukker og rosiner og ev sukater. Bruk en kjøkkenmaskin og elt melkeblandingen med melblandingen. Hev til dobbelt størrelse  og form som en rund julekake eller bruk en brødform. Etterhev. Stek på 180 grader i 30-40 minutter.

Kommunikasjonssjefens kransekakestenger

Jeg har aldri fått til kransekakestenger. Derfor har det ikke en gang vært et tema å lage kransekake. Men jeg gir ikke opp, og har gått nøye til verks i researchfasen i jakten på den perfekte kransekakeoppskriften. Kransekakeoppskriften ser jo like enkel ut som alle andre kransekakeoppskrifter, så det må jo være noe med forklaringen som gjør at dette faktisk funker. Samt at oppskriften kommer fra kommunikasjonssjefen på arbeidsplassen min, og det må i det minste bety troverdighet. Disse vil jeg si blir perfekte seige kransekakestenger...

500 g mandler (ikke skåldet, men vasket i kaldt vann og tørket slik at noe av fargen går av)
500 g melis
2-3 eggehviter

melis til pynt

Mal mandlene ganske fint og kjør mandlene gjennom kverna med melisen en gang. Tilsett to eggehviter og kna godt. Konsistensen bør være ganske hard - kanskje litt som marsipan eller en tett brøddeig- og har den ikke blitt det enda tilsetter du litt til av den siste eggehviten til du oppnår resultatet.

Trill deigen ut til kransekakestenger i passe lengde og stek på 180 grader i femten minutter. Jeg registrerer at de fleste oppskrifter sier 200 grader, men for min ovn var det litt for høy temperatur.

Du skal ikke se ut fra at du kan bruke den samme oppskriften til kransekake. Da trenger du i tillegg litt smør og semulegryn til å smøre og drysse formene med. Og en god del melis til å montere kaken med. For min del får det bli til neste år, men jeg er absolutt inspirert til å gjøre det da!

Hvor man skal gjøre av alle eggeplommene som blir til overs har jeg nesten gitt opp, men dersom du enda ikke har fått sukkersjokk, kan du jo prøve deg på en creme brulee.






onsdag 15. desember 2010

Brokkolisuppe med hvitløksbrød


Sjefskritikeren er inne i et bli sunn modus. Jeg tror derfor han blir veldig fornøyd når han får suppe til kveldsmat. Det jeg kanskje glemte litt å nevne var mengden creme fraiche som finnes i denne suppen...




1 rødløk
1 brokkoli
1 fedd hvitløk
1 liter hønsekraft
1,5 dl creme fraiche (kan reduseres eller erstattes med rømme, melk, fløte etc)
salt 
pepper
litt tabasco
litt smør
litt olivenolje

bacon

loff
smør
hvitløk
urter



Finhakk rødløken og blank den med litt smør og olivenolje. Tilsett hvitløken. Hell over kraften, kok opp å ha i brokkolien i små bunter. Kok i fem minutter. Kjør gjennom blandingen med en håndmikser, og smak til med creme fraiche, tabasco, salt og pepper.

Stek baconet sprøtt på middels høy varme, og la det tørke av på et kjøkkenpapir.

Lag hvitløksbrød ved å ta litt smør, hvitløk og urter på brødet og strø over litt parmesan eller annen god ost. Stek noen minutter på 175 grader.



Server suppen med baconet og hvitløksbrødet.


Dette er faktisk suppe med bacon. Denne gangen kom jeg bare i skade for å drukne baconet litt...




tirsdag 14. desember 2010

Berlinerkranser


Denne oppskriften har jeg funnet på Tines mat app til iphone. Det er piratkapteinen som har vært ansvarlig for resultatet siden det er hun som er den store berlinerkranseelskeren. Jeg synes det er litt pussig å ha kokte eggeplommer i. Hva hadde blitt resultatet dersom de for eksempel ikke var kokte - noe som ville vært litt mer praktisk. Men i julen er det ingen grunn til å eksperimentere.

2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
250 g romtemperert smør
300 g hvetemel


 eggehvite til pensling
litt perlesukker til pynt


De kokte eggeplommene skal gnis ut med de rå og deretter røres godt med sukker. Tilsett romtemperert smør og siktet hvetemel vekselsvis. Avkjøl deretter deigen. Trill så ut til små 10 cm lange pøler som formes til kranser, pensle med egg og strø med perlesukker.

Stek berlinerkransene på 175 grader i om lag 15 minutter.


mandag 13. desember 2010

Sjarmerende pepperkaker

Jeg elsker den tittelen - verdens beste stod det på oppskriften. Spiller ikke noe rolle hva det er, men er det verdens beste, må det jo være bra. Og verdens beste pepperkaker finner du oppskrift på på Tines mat app til iphone. Jeg har endret litt på krydderblandingen må jeg innrømme. Skal pepperkakene bli helt perfekte er det selvfølgelig nødvendig å ha koselig julemusikk i bakgrunnen mens de produseres. Så innrømmer jeg det. Bildene som kommer her tyder kanskje ikke på perfekte pepperkaker. Men kjempegode kan jeg love at de er. Nesten som gode, seige cookies. Så om man ønsker dem litt mer som vanlig pepperkaker, tror jeg det er en god ide å enten tilsette litt mer hvetemel til å begynne med (om lag 100 g som jeg har satt i parantes) eller i det minste bake dem ut med en god del mel.



250 g smør
125 g sirup (lys eller mørk)
1,5 dl fløte
250 g melis
400 g mel
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts nellik
1/2 ts ingefær
100 g finhakkede mandler (kan sløyfes)

Glasur:
1 eggehvite
200 g melis




Smelt smøret og la sirup, melis og fløte varmes sammen med smøret. Avkjøl litt når melisen er smeltet, tilsett og bland inn de resterende ingrediensene. La det være igjen litt mel til utbakingen. Avkjøl deigen til neste dag. Kjevle deigen tynt ut og lag pepperkakefigurer.

Stek på 175 grader i om lag 10 minutter.

Avkjøl på rist og pynt om du vil med melisglasur. Oppbevares i tett kakeboks.




søndag 12. desember 2010

Lussekatter




Jeg innserat dette blir matbloggernes innlegg nr 500 om lussekatter i dag. Ingen grunn til å stoppe der likevel. For dette er verdens beste lussekatter - basert på oppskriften jeg tidligere har lagt ut om Mormors boller. Jeg tilsetter så klart gurkemeie - selv om jeg vet at det er safran som selvfølgelig er det korrekte.






2 kg
hvetemel
3 ts kardemomme
2ts ts gurkemeie (toppet) eller 2 g safran
400 g smør
13 dl helmelk
400 g sukker
150 g fersk gjær

rosiner til pynt
1 egg til pensling



Blant hvetemel og kardemomme i en kjempestorkjøkkenmaskin. Smelt smøret og ha i melken, varm til om lag 37 grader. Smuldre gjæren i sukkeret og rør til den er oppløst. Hell melkeblandingen og gjærblandingen over i kjøkkenmaskinen og elt en stund. La deigen heve til dobbelt størrelse (bruk fyrstikktrikset). Kna og form så deigen til søte lussekatter. Stek på 250 grader i ca fem minutter eller til lussekattene er gylne oppå og under.  Ta med på jobben og server i Luciaantrekk.






tirsdag 7. desember 2010

Kveldsmat - laksesmørbrød!

Først må jeg bare få si at jeg er veldig fornøyd med sjefskritikeren - også kjent som kjæresten min. Det er bare en ting, og det er at han har en tendens til å reise bort i tide og utide. Dette skylder han da på jobben. Noen må altså tjene penger til familien.

Når jeg da kommer litt sent hjem fra trim (også referert til som innebandy), med lavt blodsukker og noe manglende tiltakslyst hva gjelder kjøkkentjeneste er det bare en ting som gjelder. Gode smørbrød! Det høres kanskje bestemoraktig ut, men til dette kan jeg love at jeg 1) ikke drikker portvin til og 2) ikke avslutter måltidet med verken kamferdrops eller mokkabønner. Synes du fortsatt det høres bestemoraktig ut foreslår jeg at du bruker betegnelsen sandwich i stedet for smørbrød.



Det bør selvfølgelig være hjemmelaget surdeigsbrød i bunnen for dette, men har du ikke det duger det også med et godt brød fra din nærbutikk - kanskje ikke hvis den butikken er Rema forresten.

Rist brødet og smør et tynt lag med Hellmans majones på. Eller Mills. Eller hjemmelaget (men hvem gidder å lage majones til en person? Den eneste jeg vet om er Odd Nerdrum), legg over litt ruccolasalat, skjær noen fine skiver av for eksempel pepperlaks og topp det hele med noen gode cherrytomater. Passe sunt - og veldig godt...




onsdag 1. desember 2010

Nøttemakroner

En jul uten nøttekaker er helt utenkelig. Jeg liker nøttetoppene best når de er litt seige og kompakte med mer litt ekstra nøtter i slik at de ikke blir som "nøttemarengs"

250 g malte hasselnøtter (minus 16 hele nøtter til pynt)
2 dl melis
2 eggehviter

Pisk eggehvitene stive og tilsett melisen litt etter litt. Tilsett til slutt de finhakkede nøttene og fordel på bakeplate med en spiseskje om lag 16 nøttetopper. Pynt hver topp med en hel hasselnøtt og stek i ovnen på 180 grader i om lag 15 minutter, men følg gjerne med litt før.

Oppbevares best i en tett boks i fryseren og tines (raskt) rett før servering.